Van nature zoeken mensen uit de zorgsector bij gezondheidsproblemen naar een zo goed mogelijke diagnose en behandeling. Maar wat als je vanuit de welzijnssector naar gezondheidsproblemen laat kijken? Tot welke oplossingen kom je dan?
In de eerdere podcasts ‘Domeinoverstijgend werken volgens GEM’ en ‘Verkennend gesprek in de ggz’ werd voornamelijk vanuit de ggz gekeken naar de samenwerking met het sociaal domein. In deze podcast kantelt het perspectief en belichten Casper van den Bergh, Maurits Sanders en Johan Visser wat de rol van het sociaal domein kan zijn in de samenwerking met de (geestelijke) gezondheidszorg.
Zij houden vanuit hun verschillende expertises een pleidooi voor het meer inschakelen van welzijnszorg bij de bestrijding van lange wachtlijsten. Zij benadrukken het belang van een geïntegreerde aanpak waarbij zorg, welzijn en gemeenschappen samenwerken om een gezond leven voor iedereen te bevorderen.
Over de sprekers
Maurits Sanders is eigenaar van PPS Construct en als kerndocent Publiek-Private Samenwerking verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Johan Visser is manager Data en Zorgfinanciering bij Zorginstituut Nederland. Casper van den Bergh is manager bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en lid van de Raad van Toezicht van welzijnsorganisatie Facet. De bijdrage van Johan en Casper aan deze podcast is op persoonlijke titel.
Verdieping
- Lees het artikel van Casper, Maurits en Johan dat ten grondslag ligt aan de podcast.
- Casper, Maurits en Johan benoemen in de podcast ook de rol die gemeenten kunnen spelen. Het Trimbos Expertisecentrum Mentale Gezondheid heeft een checklist ontworpen die gemeenten helpt om vast te stellen welke initiatieven in hun regio op het vlak van mentale gezondheid de moeite waard zijn om subsidiegelden aan toe te kennen.
- Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar zorg, terwijl er een tekort aan zorgmedewerkers is, zijn er afspraken gemaakt tussen de overheid en een groot aantal partijen in de zorg. Die afspraken zijn vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en hebben als doel de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van zorg te blijven waarborgen. Uitgangspunt in het IZA is dat in samenwerking met de cliënt aantoonbaar effectieve zorg, voor zover het kan, dichtbij huis wordt gegeven waarbij de nadruk niet op ziekte maar op gezondheid ligt. Om dat voor elkaar te krijgen is er meer samenwerking nodig binnen de regio en tussen het sociaal domein, de huisarts en de ggz. Lees informatie over het Integraal Zorgakkoord
Andere podcasts en leerproducten rond domeinoverstijgend werken
Domeinoverstijgend werken wordt steeds belangrijker in de ggz. GGZ Ecademy ontwikkelt daarom verschillende leerproducten en GGZ Inspiraties over dit onderwerp.
- Podcast Verkennend gesprek;
- Podcast Domeinoverstijgend werken volgens GEM;
- Voor wie meer wil leren over domeinoverstijgend werken is er het leertraject Aan de slag met domeinoverstijgend werken. Een voorpoefje daarvan vind je in de animatie over dit onderwerp.
Je kunt deze podcast ook beluisteren via Spotify, Apple podcasts en Podtail.